Home / politik / Video : Penyokong UMNO desak Kerajaaan PAKATAN lakukan PRU semula

Video : Penyokong UMNO desak Kerajaaan PAKATAN lakukan PRU semula

Video :Penyokong UMNO desak Kerajaaan PAKATAN lakukan PRU semula | Umno perlu bersedia untuk kemungkinan ia boleh dibatalkan pendaftaran, kata veteran parti itu.

lihat video penuh dibawah

Mereka percaya kenyataan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa parti beliau sendiri, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) boleh menggantikan Umno dan melindungi orang Melayu, adalah petunjuk yang paling jelas mengenai masa depan parti itu.

Setiausaha Agung Umno Veteran Datuk Mustapha Yaakub berkata kenyataan Dr Mahathir adalah tanda bahawa Umno akan menghadapi tekanan politik yang besar, termasuk kemungkinan bahawa parti itu boleh dibubarkan.

“Umno perlu bertindak balas dengan cepat dari sekarang. Mereka perlu membuat perancangan seperti menubuhkan sebuah parti baru Umno, “katanya kepada The New Straits Times Press.

Mustapha berkata ucapan Dr Mahathir juga boleh menjejaskan Ahli Parlimen Umno untuk “menyeberang” ke PPBM.

Ini, katanya, adalah kerana Dr Mahathir sedar bahawa kedudukan PPBM di Dewan Rakyat kurang menarik berbanding dengan sekutu mereka PKR dan DAP.

Untuk mengetahui cerita selanjutnya sila tonton video ini sampai ke hujungnya supaya anda mendapat informasi yang lengkap.

Jika ada sebarang cadangan atau pertanyaan sila berhubung dengan admin laman web ini.Video di dalam web ini adalah untuk hiburan semata mata.Sila scroll ke bawah untuk melihat video penuh mengenai kisah ini.

Terima kasih kerana sudi menonton.

Najib mengaku tidak bersalah, ikat jamin RM1 juta

KUALA LUMPUR, 4 JUL: Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengaku tidak bersalah dan memohon dibicarakan terhadap semua empat pertuduhan dibacakan terhadapnya berhubung kes berkaitan SRC International Sdn Bhd.

Pengakuan itu direkodkan di Mahkamah Tinggi di hadapan Hakim, Sophian Abdul Razak dan Najib dilihat mengangguk selepas setiap pertuduhan dibacakan.

Bagaimanapun, Sophian menetapkan bayaran ikat jamin RM1 juta untuk semua pertuduhan dengan dua penjamin dan pasport diserahkan kepada mahkamah.

Peguam Najib, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah memohon budi bicara Hakim agar pendahuluan RM500,000 dibayar hari ini dan bakinya pada hari Isnin, jam 3.00 petang, manakala pasport Najib diserahkan hari ini.

Sopian mengangguk sebagai tanda bersetuju dan Peguam Negara, Tommy Thomas tidak membantah.

Dalam prosiding sebelum itu, Tommy Thomas memohon ikat jamin RM1 juta bagi setiap pertuduhan dan dibayar secara tunai tetapi dibantah Muhammad Shafee yang mewakili Najib dengan menyatakan jumlah itu terlalu tinggi.

Muhammad Shafee mencadangkan supaya ikat jamin ditetapkan antara RM500,000 hingga RM800,000 untuk semua pertuduhan dengan dua penjamin dan pasport diserahkan kepada pihak berkuasa.

Beliau turut memohon pertimbangan hakim menerima geran tanah dan banglo anak guamnya di Taman Duta sebagai tukaran nilai ikat jamin tetapi dibantah Tommy Thomas.

Terdahulu prosiding pendakwaan bermula jam 9.06 pagi dihadapan Hakim Mahkamah Sesyen, Datuk Zainal Abidin Kamarudin.

Bagi tiga pertuduhan pecah amanah, Najib selaku penjawat awam iaitu Perdana Menteri, Menteri Kewangan dan Penasihat SRC International didakwa melakukan pecah amanah wang berjumlah RM42 juta yang di Menara Ambank, Jalan Raja Chulan antara 24 Disember 2014 dan 29 Disember 2014.

Semua pertuduhan mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan (Akta 574) yang membawa hukuman penjara minimum dua tahun dan maksimum 20 tahun dengan sebat serta denda.

Beliau turut didakwa menggunakan jawatan sebagai Perdana Menteri ketika itu untuk suapan RM42 juta ketika mengambil bahagian atau terlibat membuat keputusan bagi Kerajaan Malaysia bagi pinjaman RM4 bilion daripada Kumpulan Wang Persaraan (KWAP) kepada SRC International.

Bagi kesalahan itu, pendakwaan dibuat mengikut Seksyen 23 Akta SPRM 2009 yang membawa hukuman denda sehingga lima kali jumlah suapan atau RM10,000 mana-mana lebih tinggi atau penjara maksimum 20 tahun.

Semua pertuduhan mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan (akta 574) yang membawa hukuman penjara minimum dua tahun dan maksimum 20 tahun dengan sebat dan denda.

PERHATIAN :

LELONG BARANGAN WANITA START DARI RM1 JOIN SEKARANG

LELONG BARANGAN PANCING START DARI RM1 JOIN SEKARANG

LELONG TELEFON BIMBIT NOKIA BARU RM1

LELONG!! MESIN BASUH MINI BERHARGA RM350 DENGAN BIDAAN BERMULA RM 1 JOIN SEKARANG

LELONG BARANGAN HANDBEG BERJENAMA DI LELONG DENGAN RM 1 JOIN SEKARANG

LELONG! BARANGAN BABY DILELONG MURAH-MURAH START RM1 JOIN SEKARANG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!