Home / semasa / Tak sangka! Najib & Rosmah habiskan wang pinjaman RM2 bilion dari KWAP di luar negara

Tak sangka! Najib & Rosmah habiskan wang pinjaman RM2 bilion dari KWAP di luar negara

Tak sangka! Najib & Rosmah habiskan wang pinjaman RM2 bilion dari KWAP di luar negara  | Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) memanggil Rosmah Mansor ke ibu pejabatnya di Putrajaya Selasa minggu depan bagi membantu siasatan isu skandal SRC International Sdn Bhd.

Menurut notis SPRM itu, isteri bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak perlu hadir pada jam 11 pagi bagi merekodkan keterangannya.

Minggu lalu, SPRM menyoal-siasat Najib dua kali berhubung kes SRc International itu.Pada 2015, SPRM telah mengendalikan kes yang berkaitan dengan SRC International berhubung dana yang mengalir masuk ke akaun bank peribadi Najib.

Pada masa itu, laman web Sarawak Report mendakwa terdapat beberapa kad kredit yang digunakan berkait dengan akaun peribadi tersebut.

SRC International telah memperoleh dua pinjaman RM2 bilion berasingan daripada Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan) atau KWAP pada tahun 2011 ketika SRC masih lagi menjadi anak syarikat 1MDB dan pada tahun 2012 selepas ia diserap oleh Kementerian Kewangan.

Dana pinjaman tersebut dibelanjakan untuk pelbagai pelaburan di luar negara.Pentadbiran Najib tidak mengumumkan jika mana-mana pelaburan ini telah menghasilkan hasil.

Malaysiakini melaporkan pada Rabu lalu, SRC International tidak mampu membayar hutang dan asetnya tidak dapat menghasilkan pulangan yang diperlukan bagi membayar pinjaman RM4 bilion daripada KWAP.Oleh itu, Kementerian Kewangan telah membuat pembayaran tetap kepada KWAP.

SEBELUM TERJATIUHNYA NAJIB BELIAU JUGA DIDAKWA MENGGUNAKAN KWSP YANG DI SIMPAN RAKYAT MALAYSIA UNTUK KEGUAAN PERIBADINAY

Guna duit KWSP yang rakyat simpan kononnya untuk beli pesawat baru untuk MAS. Katanya rakyat perlu sama sama berkorban demi negara.

Rupa rupanya guna duit KWSP beli pesawat Boeing banyak banyak untuk bagi SEWA pada MAS dengan buat penubuhan ‘syarikat orang tengah’. Siap untuk ikat kontrak sampai 30 tahun tempoh sewa. Kenyang la. Modal guna duit KWSP. Syarikat tu langsung tak akan tanggung apa apa risiko. Yang menanggung ialah KWSP(rakyat la).

Dan siapa punya syarikat orang tengah tu? Antara 2. 1. Jho Low 2. Reza Aziz.(KITA AGAK LA)

Dan nasib Peter Bellew ni pun kita dah boleh tahu apa akan jadi padanya kerana membongkar ‘skim formula’ untuk tipu MAS dan KWSP.

Jika benar KWSP melabur untuk secara langsung pada MAS mungkin rakyat akan ‘telan’ walau pahit. Tapi bila berita begini muncul memang rakyat rasa kena tipu. Rupanya guna duit KWSP untuk ‘syarikat orang tengah’ ni untuk jadi lagi kaya lagi senang.

Ada ja agenda Najib ni untuk menyamun. Memang kleptokarasi la. Mula mula mark up harga kapal terbang. Bukan syarikat tu yang nak kena bayar pun. Beli guna duit KWSP. Lepas tu paksa MAS sewa dengan kadar tinggi. 2 cara kaut untung maksimun. Pencarum KWSP cuma dapat 5.7% / 5.8% setahun.

SHARE RAMAI RAMAI SUPAYA PENCARUM KWSP TAHU BAGAIMANA WANG MEREKA AKAN DI GUNAKAN BAGI KEPENTINGAN DAN KESENANGAN SERTA KEMEWAHAN ORANG LAIN JADI KAYA. Pencarum hanya boleh sentuh wangnya sendiri pada umur dah tua sekitar 55tahun. Mungkin akan di naikkan sampai ke 62tahun. Dah ada pun cadangan. Ye lah. Kena kumpul modal besar untuk beli pesawat. Rakyat la jadi mangsa paling ‘parah’.

 

PERHATIAN :

LELONG BARANGAN WANITA START DARI RM1 JOIN SEKARANG

LELONG BARANGAN PANCING START DARI RM1 JOIN SEKARANG

LELONG TELEFON BIMBIT NOKIA BARU RM1

LELONG!! MESIN BASUH MINI BERHARGA RM350 DENGAN BIDAAN BERMULA RM 1 JOIN SEKARANG

LELONG BARANGAN HANDBEG BERJENAMA DI LELONG DENGAN RM 1 JOIN SEKARANG

LELONG! BARANGAN BABY DILELONG MURAH-MURAH START RM1 JOIN SEKARANG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!