Home / kesihatan / Suami Desak Mahu Bersama Isteri Tanpa Tunggu 100 Hari. Boleh! Tapi Baca Dulu Saranan Dari Pakar Ini Sebelum Kembali Melakukan Hubungan Intim

Suami Desak Mahu Bersama Isteri Tanpa Tunggu 100 Hari. Boleh! Tapi Baca Dulu Saranan Dari Pakar Ini Sebelum Kembali Melakukan Hubungan Intim

Suami Desak Mahu Bersama Isteri Tanpa Tunggu 100 Hari. Boleh! Tapi Baca Dulu Saranan Dari Pakar Ini Sebelum Kembali Melakukan Hubungan Intim

Suami desak isteri untuk melakukan hubungan intim sebaik selepas bersalin ini bukanlah satu isu baru. Ramai juga isteri yang dalam dilema dengan masalah ini.

Kalau ikut kata-kata orang tua sebaiknya 100 hari berpantang daripada bersama suami. Tetapi masalahnya bila suami desak nak ditolak suami mulalah mogok dan katakan isteri derhaka. Mahu di turutkan badan sendiri yang binasa. Ini antara saranan yang dikongsi oleh Pakar Obstetrik & Ginekologi, Dr. Arifah Mohd Amin @ Hamim.

1.Tempoh berpantang

Tempoh dan kaedah berpantang adalah sangat subjektif. Ia berbeza mengikut kaum, individu dan tradisi masing-masing. Secara dasarnya waktu berpantang adalah tidak digalakkan melakukan seks untuk menjamin kesihatan yang optima diperolehi oleh ibu yang baru bersalin.

Luka jahitan episiotomi dan keanjalan faraj sudah tentu mengambil masa untuk sembuh. Faraj yang kering kesan dari faktor hormon penyusuan juga menjadi faktor ketidakselesaan untuk mula bersama. Seawalnya dua minggu pertama dan mungkin berlanjutan bergantung kepada individu. Biasanya dalam seminggu dua, luka akibat pembedahan akan sembuh dan rahim kembali kecut kepada saiz sedia kala.

Banyak faktor yang membolehkan seseorang wanita akan kembali segar dalam tempoh berpantang seperti sediakala di antaranya ialah faktor kesihatan ibu sebelum dan sewaktu hamil, pengalaman yang dialami sewaktu bersalin yang menyebabkan kesan psikologi, komplikasi yang dialami sewaktu hamil dan bersalin, sokongan yang diperoleh sewaktu berpantang. Wanita yang sihat, tanpa sebarang komplikasi sewaktu kehamilan dan bersalin juga mendapat sokongan sekeliling sewaktu berpantang tidak akan bermasalah untuk melakukan seks seawal yang mungkin.

2. Waktu yang selamat

Waktu yang selamat untuk melakukan seks baik bagi ibu yang bersalin secara normal atau pembedahan adalah sama. 80% daripada ibu memulai seks pertama hanya selepas tiga bulan. Sebaiknya apabila ibu bersedia secara mental dan fizikal untuk melakukan seks maka ia oleh dilakukan pada bila-bila masa.

Namun dinasihati agar lebih baik menunggu sehingga darah nifas anda sudah berhenti, iaitu dalam jangkaan tiga minggu. Ini untuk menjamin luka yang dialami oleh rahim benar-benar sembuh dan mengelak daripada sebarang jangkitan.

Juga dianjurkan ibu tersebut mendapat pemeriksaan daripada doktor untuk selain mengetahui tekanan yang dilalui oleh para ibu sewaktu berpantang, situasi luka (episiotomy atau pembedahan) yang memungkinkan mengalami kesakitan akibat seks, dan lebih penting untuk mendapatkan nasihat kaedah pencegahan kehamilan.

3.Fobia

Tiada beza apa yang dikatakan seks selepas bersalin sama ada bersalin secara normal atau pembedahan. Yang membezakan adalah kaedah yang mungkin perlu diguna pakai untuk meminimumkan kesakitan dan meningkatkan keselesaan dan keyakinan wanita tersebut.

Dalam hal ini terdapat wanita yang fobia melakukan seks terutama selepas melahirkan anak pertama kerana bimbang keadaan jahitan (bagi yang bersalin normal). Fobia untuk memulai melakukan hubungan intim selepas bersalin bukan sahaja kerana bimbang keadaan jahitan. Banyak faktor lain yang ‘mengerikan’ ibu untuk melakukan seks. Sekiranya hanya kerana bimbang kesan jahitan, sebaiknya ibu tersebut membuat pemeriksaan untuk memastikan kesembuhan luka tersebut.

4.Langkah penjagaan

Rasa sakit dan luka jahitan menyebabkan wanita takut untuk melakukan seks. Luka kesan jahitan ‘episiotomy’, luka daripada kesan pembedahan, luka akibat penggunaan alat (vakum dan ‘forceps’) sembuh seawal sepuluh hari ke dua minggu. Mungkin lebih masa bagi individu mempunyai tahap kesihatan yang lemah. Namun bagi memastikan luka lebih cepat sembuh dan kembali kepada keadaan seperti sedia kala, terdapat beberapa penjagaan yang boleh dilakukan:

 • Pemakanan yang sihat dan seimbang (cukup air, serat, protin, mineral, vitamin, kabohidat) sangat memungkinkan penyembuhan awal.
 • Pengambilan vitamin juga digalakkan kepada ibu yang mengalami tumpah darah sewaktu bersalin. Pengambilan antibiotik (atas arahan doktor) dan cara mencuci luka, sekiranya didapati sudah ada tanda jangkitan.
 • Pengambilan makanan dan memulai tabiat yang tidak sihat (tinggi kafein, tinggi gula, mula merokok ) juga bakal melambatkan penyembuhan.
 • Ibu selepas bersalin disarankan untuk bergerak walaupun selepas pembedahan supaya pergerakan darah keseluruhan badan berjalan seperti biasa.
 • Pemikiran dan persekitaran yang positif juga antara faktor utama penyembuhan awal.
 • 5.Elak risiko hamil

  Ramai para ibu yang belum bersedia hamil jika bayi masih kecil. Namun ada yang ‘tergelincir’ sehingga hamil pada usia bayi masih kecil. Ada yang mengatakan mengadakan hubungan intim bagi ibu yang menyusu dikatakan adalah ‘selamat’ kerana ibu tidak akan datang haid selagi bayi menyusu badan. Dalam hal ini, penyusuan penuh ibu sebagai pencegahan kehamilan (‘Lactatinal Amenorrhoea’ @ LAM) adalah> 98% berkesan dalam enam bulan selepas bersalin.

  Syarat-syarat keberkesanannya adalah:

 • Haid ibu belum muncul sejak bersalin
 • Bayi mesti perlu menyusu badan dengan kerap ‘on demand’ , dan tidak menggunakan kaedah atau teknik pemakanan/penyusuan yang lain
 • Bayi mesti kurang daripada umur 6 bulan
 • Jika menuruti syarat tersebut ibu dikatakan mempunyai risiko kurang 2% untuk hamil.
 • sumber : KRT / karangkraf.com

  PERHATIAN

  LELONG BARANGAN WANITA START DARI RM1 JOIN SEKARANG

  LELONG BARANGAN PANCING START DARI RM1 JOIN SEKARANG

  LELONG TELEFON BIMBIT NOKIA BARU RM1

  LELONG!! MESIN BASUH MINI BERHARGA RM350 DENGAN BIDAAN BERMULA RM 1 JOIN SEKARANG

  LELONG BARANGAN HANDBEG BERJENAMA DI LELONG DENGAN RM 1 JOIN SEKARANG

  LELONG! BARANGAN BABY DILELONG MURAH-MURAH START RM1 JOIN SEKARANG

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  error: Content is protected !!