Home / politik / RM25 juta sebulan kos untuk tanggung makan minum pati di depot

RM25 juta sebulan kos untuk tanggung makan minum pati di depot

Kos makanan di Depot Pati cecah RM25 juta sebulan

Ketua Pengarah Imigresen Datuk Seri Mustafar Ali menunjukan carta Statistik Ops Mega 3.0 yang dilakukan oleh Imigresen selama tiga hari pada pada sidang media di majlis Perhimpunan Bulanan Jabatan Imigresen hari ini. – Foto Bernama

 

 

 

PUTRAJAYA – Kerajaan terpaksa menanggung kos sebanyak RM25 juta sebulan bagi menanggung pendatang asing tanpa izin (Pati) yang ditahan di depot tahanan seluruh negara.Ketua Pengarah Jabatan Imigresen, Datuk Seri Mustafar Ali berkata, terdapat 13 buah depoh di bawah kendalian Jabatan Imigresen Malaysia (Imigresen).

Menurutnya, pihaknya telah melaksanakan pengusiran segera kepada Pati dan bagi yang perlu didakwa juga akan disegerakan proses itu bagi mengelakkan depoh tahanan ini sesak.“Statistik terbaru, jumlah Pati di depoh dapat dikurangkan daripada purata tahunan adalah di antara 12,000 hingga 13,000 orang.

“Kita tidak mahu tanggung mereka ini di depoh kerana ia melibatkan kos kepada jabatan, Kementerian Dalam Negeri, kerajaan dan rakyat. Malah Pati ini juga membawa sosio budaya berbeza, itu belum lagi aspek penyakit yang menular,” katanya pada sidang media selepas perhimpunan Jabatan Imigresen Malaysia di Ibu Pejabat Imigresen, di sini, hari ini.

Turut hadir bekas penasihat sosiobudaya kerajaan, Tan Sri Rais Yatim.

Mengulas lanjut, Mustafar berkata, kos itu sepatutnya boleh digunakan untuk pendidikan, biasiswa dan seumpamanya.“RM25 juta sebulan, bayangkan jika setahun. Tapi, dengan ketegasan jabatan dan KDN, kita letakkan ketetapan. Pengusiran akan dibuat dan tindakan pemutihan juga telah dilaksanakan,” katanya.Tegasnya, pihaknya tidak mahu membuat keputusan secara ‘flip-flop’ dan pelaksanaan Ops Mega 3.0 akan terus dilaksanakan.

PERHATIAN :

LELONG BARANGAN WANITA START DARI RM1 JOIN SEKARANG

LELONG BARANGAN PANCING START DARI RM1 JOIN SEKARANG

LELONG TELEFON BIMBIT NOKIA BARU RM1

LELONG!! MESIN BASUH MINI BERHARGA RM350 DENGAN BIDAAN BERMULA RM 1 JOIN SEKARANG

LELONG BARANGAN HANDBEG BERJENAMA DI LELONG DENGAN RM 1 JOIN SEKARANG

LELONG! BARANGAN BABY DILELONG MURAH-MURAH START RM1 JOIN SEKARANG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!