Home / islam / Jika Anda Pernah Berzina Inilah Tiga Amalan Yang Perlu Dilakukan Untuk Menghapuskan Dosa Zina

Jika Anda Pernah Berzina Inilah Tiga Amalan Yang Perlu Dilakukan Untuk Menghapuskan Dosa Zina

Jika Anda Pernah Berzina Inilah Tiga Amalan Yang Perlu Dilakukan Untuk Menghapuskan Dosa Zina
Jika Anda Pernah Berzina Inilah Tiga Amalan Yang Perlu Dilakukan Untuk Menghapuskan Dosa Zina

Jika Anda Pernah Berzina Inilah Tiga Amalan Yang Perlu Dilakukan Untuk Menghapuskan Dosa Zina | Zina adalah salah satu dosa besar yang boleh membawa seseorang ke jalan yang sesat, namun terdapat banyak amalan supaya dosa zi ** na diampunkan dan bertaubat pada Allah atas dosa yang telah dilakukan. Apapun amalan yang boleh menghapuskan dosa zi ** na?

inilah Amalan agar Dosa Zina Terampuni

Islam sudah mengajar pada setiap umatnya selalu untuk menjauhi beberapa perkara yang boleh mengakibatkan dosa zi ** na seperti couple, lantaran zi ** na adalah perbuatan yang terlarang dan mempunyai dosa yang sangat besar. Seorang yang sudah berbuat zi ** na bakal rosak seluruh kehormatannya di mata orang lain dan juga dihadapan Allah.

Di zaman modern ini, zina adalah perbuatan yang sudah banyak dilakukan oleh sebahagian besar orang kerana mereka sudah dipengaruhi dengan budaya barat yang banyak menyesatkan manusia. Bahkan juga beberapa perkara yang boleh menyebabkan terjadinya zi ** na

sudah wajar dan umum di kerjakan oleh setiap orang di dunia ini seperti couple. Tidak hanya orang non-muslim saja yang sudah membudayakan tingkah laku ini, bahkan juga umat muslim juga saat ini sudah banyak terperosok dalam perbuatan dosa ini.

Apakah dosa zi ** na diampuni? Allah Maha Pengampun, maka setiap hambanya di beri peluang untuk selalu bertaubat. Bila setiap manusia betul-betul mau memperbaiki diri dan bertaubat, jadi Allah bakal mengampuni setiap dosa-dosa hamba-Nya kerana Allah Maha Pengampun.

Tiap-tiap manusia berkewajipan selalu untuk bertaubat kepada Allah, taubat yang dilakukan mesti betul-betul dari dalam hati serta tidak akan melakukan perbuatan dosa yang sama di lain kali. Ada tiga prasyarat paling utama yang perlu dipenuhi oleh setiap muslim yang mau menghapuskan dosa zi ** na yang sudah dilakukannya, yakni:

1. Taubat

Langkah taubat dari zi **** na yaitu berhenti dari perbuatan zi ** na. Taubat adalah satu hal yang harus dikerjakan oleh tiap-tiap umat muslim yang sudah berbuat dosa.Taubat boleh dikerjakan yakni dengan bersungguh-sungguh dalam hati bakal menjauhi

beberapa perkara yang menjurus kepada perbuatan zina dan bakal menjauhi perbuatan zi ** na. Orang yang bertaubat dengan sungguh-sungguh bakal berhenti dari perbuatan m * ksiat yang sudah dilakukannya dan tidak akan mengulangi perbuatan maksiat yang sudah dilakukannya, bahkan juga dia bakal menjauhi semua perbuatan dosa. Allah bakal membukakan pintu maaf untuk orang-orang yang dengan sungguh-sungguh bertaubat kepada-Nya.

2. Menyesal

Bukan sekadar berhenti dari perbuatan maksiat, seseorang yang betul-betul mahu menghapuskan dosanya mesti mempunyai penyesalan dalam hati kerana sudah lakukan perbuatan maksiat itu. Seseorang yang sudah mempunyai penyesalan dalam lubuk hati tidak akan melakukan perbuatan yang sama di lain masa mendatang.

3. Tidak melakukan maksiat lagi

Orang yang bersungguh-sungguh bertaubat akan tidak mengulangi perbuatan maksiat yang sudah dilakukannya di zaman lampau. Dia akan senantiasa membentengi diri dari perbuatan yang menjerumus pada kemaksiatan hingga akan tidak terperosok dalam lubang yang sama.

Tersebut tiga prasyarat paling utama supaya dosa-dosa kita diampuni oleh Allah, tetapi bila dosa yang sudah dilakukan seorang manusia berkaitan dengan undang-undang uhud jadi orang yang sudah berdosa itu harus terima hukumannya sesuai dengan syariat agama dan juga perlu untuk bertaubat supaya dosanya diampuni. Salah satu contoh perbuatan dosa yang berkaitan dengan undang-undang Uhud yaitu zi ** na.

Berzina itu dosa besar, apakah boleh diampunkan? Seorang yang sudah berkahwin namun lakukan zi ** na, jadi dia harus terima hukuman rejam yakni dilempari batu sampai mati. Namun bila seorang yang sudah lakukan zi ** na merupakan seorang yang belum berkahwin jadi dia harus dihukum cambuk sebanyak 100 kali. Sesudah menerima hukuman sesuai dengan syariat agama jadi orang itu harus bertaubat pada Allah supaya semua dosanya diampuni.

Itulah beberapa maklumat seputar beberapa amalan supaya dosa zi ** na diampunkan dan setiap umat muslim wajib tahu.

PERHATIAN :

LELONG BARANGAN WANITA START DARI RM1 JOIN SEKARANG

LELONG BARANGAN PANCING START DARI RM1 JOIN SEKARANG

LELONG TELEFON BIMBIT NOKIA BARU RM1

LELONG!! MESIN BASUH MINI BERHARGA RM350 DENGAN BIDAAN BERMULA RM 1 JOIN SEKARANG

LELONG BARANGAN HANDBEG BERJENAMA DI LELONG DENGAN RM 1 JOIN SEKARANG

LELONG! BARANGAN BABY DILELONG MURAH-MURAH START RM1 JOIN SEKARANG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!