Home / semasa / Hapus kenderaan usia lebih 10 tahun

Hapus kenderaan usia lebih 10 tahun

Hapus kenderaan usia lebih 10 tahun | Kementerian Pengangkutan tidak menolak kemungkinan untuk pertimbang memperkenalkan semula program pelupusan kenderaan bagi mengurangkan jumlah kenderaan lama dari atas jalan di negara, lapor The Edge.

Video sekadar hiasan baca artikel penuh dibawah

Ini bukanlah kali pertama program seperti ini dicadangkan; di mana mereka yang ingin melupuskan kereta lama diberikan pampasan atau rebat bagi membolehkan mereka membeli kereta baru. “Masih belum ada keputusan diambil berkaitan perkara ini, tetapi saya telah diberi taklimat oleh pegawai bahawa memang ada beberapa cadangan ke arah ini,” jelas Menteri Pengangkutan, Anthony Loke.

Sebelum ini, Persatuan Automotif Malaysia (MAA) pernah mengusulkan cadangan dasar hujung hayat kenderaan, sebuah skim pelupusan kenderaan dengan pampasan/rebat.

Di bawah cadangan ini, pemilik yang kenderaan mereka sudah berusia lebih 10 tahun akan diberi rebat sehingga RM5,000 untuk mereka “trade-in” kenderaan terbabit dengan yang baru dari jenama pengeluar tempatan.

April tahun ini, Persatuan Pengedar Proton Edar Malaysia (Peda) menggesa kerajaan untuk mempercepatkan pelaksanaan dasar berkenaan. Ia sepatutnya dicadang untuk dilaksanakan awalnya pada tahun 2014, tetapi tidak menjadi kenyataan disebabkan maklum balas kurang memberangsangkan dari orang awam.

Dalam cadangan awalnya ketika itu, dasar berkenaan memerlukan pemilik yang kenderaan mereka telah berusia 15 tahun ke atas untuk dibawa untuk pemeriksaan wajib sebagai satu keperluan untuk memperbaharui cukai jalan. Gagal lulus dalam pemeriksaan ini, kenderaan terlibat perlu dibaik pulih sehingga lulus.

Ini bermakna rakyat Malaysia akan sentiasa berada dalam keadaan berhutang. Baru selesai membayar hutang kereta 9 tahun, terpaksa dijual kereta lama dan mengikat hutang baru 9 tahun lagi sehinggalah kita semua wafat.

© Hapus kenderaan usia lebih 10 tahun – Antony Loke – Abu Leman]

artikel diatas atas telah dikongsikan oleh blog https://abuleman.blogspot.com/2018/07/hapus-kenderaan-usia-lebih-10-tahun.html?m=1

UPDATE TERKINI MENGENAI HAPUS KENDERAAN MELEBIHI 10 TAHUN

menurut berita yang baru kami terima kenyataan yang dikongsikan di atas adalah palsu dan tidak pernah dikeluarkan oleh Anthony.

Berikut kenyataan dari fanpage beliau

PERHATIAN :

LELONG BARANGAN WANITA START DARI RM1 JOIN SEKARANG

LELONG BARANGAN PANCING START DARI RM1 JOIN SEKARANG

LELONG TELEFON BIMBIT NOKIA BARU RM1

LELONG!! MESIN BASUH MINI BERHARGA RM350 DENGAN BIDAAN BERMULA RM 1 JOIN SEKARANG

LELONG BARANGAN HANDBEG BERJENAMA DI LELONG DENGAN RM 1 JOIN SEKARANG

LELONG! BARANGAN BABY DILELONG MURAH-MURAH START RM1 JOIN SEKARANg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!