Home / semasa / Hina staff nurse Shah Alam kejam, Doula ini punca bayi mati ketika dilahirkan!

Hina staff nurse Shah Alam kejam, Doula ini punca bayi mati ketika dilahirkan!

Hina staff nurse Shah Alam kejam, Doula ini punca bayi mati ketika dilahirkan!
Hina staff nurse Shah Alam kejam, Doula ini punca bayi mati ketika dilahirkan!

Hina staff nurse Shah Alam kejam, Doula ini punca bayi mati ketika dilahirkan!  | Lagi bayi kena BUNUH. Zaman dah maju, sikit lagi dah bleh tengok motor ngan kereta terbang atas awan. Masih ada lagi mak bapak bebal yang termakan dakyah doula untuk lahirkan anak kat rumah, doula cuma conduct birth melalui call dan whatsapp. Anak songsang, nak jugak branak kat rumah.

Takut kena czer. Anak mati takpe, janji tak kena czer. Punyalah bersepah spital kat Malaysia ni, kat rumah jugak kau nak branak. Akhirnya kepala anak sangkut lepas susah payah teran anak dengan bantuan doula melalui fon. Doula kmudian datang ke tempat kejadian, tapi tak boleh buat apa dah.

Barulah nak menggelabah puting telefon ambulans. Doula pembunuh, mak bapak pon pembunuh. Dengan segala kurang ajarnya saya menjemput doula @masyitah md hassan (takleh mention pulak pundeyyama betul, korang mention ah dia sini) masuk menghadap. Semalam kau lari dari spital kan? Baru semalam bunuh anak orang, mana mau lari? Lepas bunuh anak orang, senang kau petik butang agama.

Image may contain: text

Image may contain: text

selain page Khairol  ayoi page Pseudoscience Watch juga mendedahkan jenayah Doula’ di Malaysia berikut petikan dari page tersebut yang patut anda viralkan sebanyak mungkin

BALUN AT SEVEN – KARENAH DOULA

Pesanan PW cukup simple.

Kepada ibu-ibu di luar sana, jangan biarkan diri anda dan juga bayi yang bakal dilahirkan menjadi part of Doula’s unwelcome statistics.

Doula dalam erti kata sebenar hanyalah peneman semasa kelahiran.

Namun Doula di Malaysia dia punya agak mengalahkan pakar O&G.

Hakikatnya the so called Doula tidak melalui proses pembelajaran formal dalam hal perbidanan dan perubatan.

Ilmu sesat hanya dipetik dari Google.

Sijil tauliah Doula boleh diperolehi dengan mengambil kursus online selama 16 jam.

Bukannya tiada bukti Doula menyebabkan tragedy.

Namun Doula tidak serik untuk meletakkan nyawa ibu dan bayi at risk because they are making good money out of people’s ignorance and stupidity.

Bila berlaku tragedy, mereka mula berbicara dengan nada agama dan menyalahkan takdir.

Memang betul, kita manusia hanya mampu merancang, maka rancanglah dengan bijak.

Sememangnya ibu-ibu tidak akan sama sekali merancang kelahiran dengan mekanik di kedai basikal, so kenapa nak rancang kelahiran dengan Doula?

-abe pa-
Fraud Prevention Institute

DOULA TU APA? KUIH KE? BAHAGIAN 1

Sejak beberapa hari lepas tular tuduhan daripada seorang Child Birth Educator atau nama glamernya doula berkenaan tindakan kakitangan hospital yang menyeksa dan aniaya anak didiknya disebuah hospital dalam Malaysia. Pihak hospital telah pun memberi maklum balas berkenaan kes tersebut tetapi boleh tahan ramai juga rakyat marhaen yang tidak tahu mahupun kenal doula tu apa dan apa yang termaktub dalam birthplan(perancangan kelahiran). Mari kita rungkaikan satu persatu.

Perkataan doula sebenarnya berasal daripada bahasa Yunani purba yang membawa maksud “hamba wanita/female slave”. Disebut sekali nafas(du-la). Macam shark doo doo tu. Bukan dollah. Bukan dodol. Bukan daulah.

Peranan mereka pula adalah sebagai PENEMAN/PENDAMPING yang TIDAK mempunyai kemahiran atau kelayakan perubatan sebelum, ketika atau selepas kelahiran seorang ibu mengandung dan keluarga ibu tersebut, disamping memberikan sokongan emosi dan bantuan fizikal. So dalam erti kata lain, orang paling layak jadi doula ni adalah SUAMI kepada ibu yang melahirkan tersebut. Jangan buat je reti tapi tolong ibu serba serbi malas. Haa.

Diluar negara, ramai doula ini juga turut mempunyai latarbelakang perubatan. Malangnya di Malaysia pula ramai yang sebaliknya. Tidak mempunyai kemahiran atau kelayakan asas dalam bidang perubatan apetah lagi tentang kelahiran. Kelas yang mereka pergi juga adalah terlalu ringkas dan basic(21jam) untuk diangap sebagai panduan berkenaan ilmu kelahiran.

Sebagai kesimpulan, doula ini BUKAN bidan. BUKAN juga seseorang yang mempunyai kemahiran/kelayakan dalam menyambut kelahiran. Mereka tiada lesen untuk berbuat sedemikian.

APAKAH ITU BIRTH PLAN?

Satu lagi perkara adalah berkenaan BIRTH PLAN ataupun perancangan kelahiran. Ramai yang bertanya sebab first time dengar. Sebenarnya selama ini kalau anda pernah bukak buku pink tu dan mendapatkan khidmat kesihatan perubatan dari KKM khususnya, itu merupakan birth plan anda. Sebab dalam penjagaan buat ibu2 mengandung dan anak yang bakal dilahirkan, penilaian dimulakan daripada awal lagi. Bukan ketika nak bersalin sahaja. Kalau ada masalah atau penyakit, bukan time nak bersalin batu nak ambil tahu atau buat sesuatu. Daripada KKIA(primary care) hinggalah ke hospital dimana anda bakal melahirkan. Itu semua adalah birth plan anda.

Birth plan versi doula pula HANYA melibatkan ketika proses kelahiran sahaja. Pendekatan seperti itu tidak tepat kerana mereka sendiri bukan terdiri daripada ahli perubatan yang bakal berhempas pulas menyambut kelahiran tersebut. Majoriti birth plan pula hanya mampu dilakukan jika keadaan mengizinkan. Contohnya si ibu taknak kena gunting arau guna mesin CTG(cek degupan jantung bayi). Memang segala intervensi perubatan hanyalah berdasarkan INDIKASI. Tiada yang buat suka2.

Malangnya ramai ibu2 hanya memberikan birth plan mereka beberapa jam sebelum nak bersalin. Lepas tu bila birth plan mereka ditolak oleh pihak hospital kerana tidak dapat dipenuhi, mengadu domba kononnya hak mereka tidak dihormati. Dalam kes yang tular itu pula, ibubapa tu rileks je. Doula tu pula yang meroyan tak tentu pasal!

Kebanyakan birth plan sekarang ni pun hanya copy paste daripada internet yang turut melibatkan amalan2 kurafat seperti delay cord clamping lebih daripada 2 minit(kadang berejam atau berhari hari) dan penolakan vaksin Hep B/vitamin K yang mengelakkan risiko pendarahan dalam otak. Semua ini adalah berlawanan dengan saranan perubatan dan amalan evidence based medicine(melakukan sesuatu berdasarkan bukti perubatan) yang digunapakai okeh hospital.

Dalam kes yang tular itu juga, bayi tersebut sudah pun berak(boleh masuk dalam paru2) dan mempunyai risiko tinggi mengalami masalah pernafasan yang boleh menyebabkan kecacatan otak kerana air ketuban juga sudah tiada(ruptured membrane). Ini adalah kerana fungsi uri(placenta) semakin tergugat untuk membekalkan oksigen kepada bayi bila semua perkara diatas berlaku.

Birth plan yang agak hipster permintaannya boleh dipertimbangkan. Tapi kalau ada risiko ibu atau/dan anak mendapat kemudaratan, kita lebih pentingkan keselamatan(safety) berbanding keselesaan(comfort). Itu yang sebaiknya.

Masitah ditegur kerana menipu

Image may contain: 1 person, text

Ramai doula ni datang daripada Mazhab Amani sumber Pseudoscience Watch

Ramai doula ni datang daripada Mazhab Amani Birth(ada banyak). Dimomokkan dan di war warkan sebagai Islamic approach. Walhal Amani Birth ni sebenarnya 100% ciplak sejenis childbirth approach yang diasaskan oleh seorang doktor bernama Dr Bradley yang dipanggil sebagai the Bradley’s Method. Amalan Delayed Cord Clamping sampai berjam-jam/berhari-hari pula dimasukkan berdasarkan rujukan2 yang lain(amalan kelahiran Hindu purba)

Amani ni pulak diasaskan oleh oleh seseorang bernama Aisha Al-Hajjar. Orang puteh mualaf. Dia modify benda2 kurafat dalam Bradley’s Method tersebut, includekan zikir dan doa seterusnya tepek nama anak dia sendiri sebagai approach kelahiran tersebut.

Kalau anda perasan, ramai doula terutamanya masseuse Yatt akan berulang kali sembang kelahiran alami mengambil contoh macam lembu, rusa dan kuda. Nak tau sebab apa? Sebab Dr Bradley ni masa dia kecil dia membesar dalam farm. So dia cuba approach yang sama kepada patient2 dia. Sebab Amani Birth ni cedok silibus bulat2, mereka pon dok cuba sebarkan perkara yang sama.

Tapi apa yang Dr Bradley tersebut tekankan dalam method beliau adalah peranan support system(tak kira siapa2 pon) dan peranan suami sebagai asas kepada proses kelahiran. Nak kurangkan medical interventions tu bukan fokus dia. Tapi bila sampai kat Amani Birth terus jadi medical interventions itu jijik, Yahudi dan menjatuhkan nilai seorang ibu yang melahirkan.

Untuk hanya RM700, anda boleh join kelas sebyk 10 kali yang biasanya 2 jam setiap kelas. Kelas dia tu pulak kita boleh rumuskan:

1) Lebih daripada 50% masa kelas tu, mereka hanya kutuk medical interventions. SEBAB ke, INDIKASI ke, PATUT ke tidak, dia TAK BINCANG kenapa pon. Kutuk tibai kutuk tibai walaupon tiada kelulusan atau kelayakan berbuat demikian. Yang ni dia menyimpang betol2 daripada Bradley’s Method.

2) Sikit je dia akan cerita pasal proses kelahiran dari physiology tapi dari tahap level matriks/sains hayat je. Itu pon tak mendalam. Barely scratching the surface. Itu pon benda basic. Kalau tanya anatomy lebih sikit semua gerenti melingkup dan melopong.

3) Dia akan sentuh pasal diet, supplement, macam mana nak get ready sebelom mengandung dan juga bersalin.Walaupon tidak bertauliah. Ada boleh dapatkan khidmat ini PERCUMA di klinik kesihatan/hospital. Bertauliah. By KKM.

4) Dia akan cerita pasal breastfeeding. Sama jugak tidak bertauliah. Servis ini juga disediakan percuma oleh KKM macam no. 3 tu.

5) Untuk seseorang yang TIADA asas atau ilmu dalam BASIC SCIENCE(belom cerita MEDICAL SCIENCE), anda memang akan mudah untuk terpengaruh dengan cerita cerita yang indah sahaja. Nak ikutkan banyak perkara yang boleh ditegur berdasarkan kesalahan basic physiology yang diterangkan. Yela nak buat macam mana dah mereka tak bertauliah takkan nak expect mereka tahu serba serbi.

6) Akan cerita pasal zikir, berdoa, pasang lagu, makan kurma itu semua si Aisha yang added on. Takyah pergi kelas berbayar pon anda BOLEH dan PATUT buat itu semua.

*********

Situasi di Malaysia ni skrg hakak2 doula lebih sudu daripada kuah. Itu je. Tak perlu membongak berlebihan untuk bisnes haram itu berkembang. Tak perlu memburukkan perkara anda sendiri tidak berpengalaman mahupon berkelayakan. Ramai juga doula douli cikebum ni orang suruh ameh basic certificate dalam perbidanan pon depa tak mau. Sebab buat apa nak diperTANGGUNGJAWABKAN atas segala apa yang mereka kata dan sebarkan walau mengarut macam mana pon?

All the money, none of the responsibilities!

Nak jadi doula pon senang tapi admin malas cerita macam mana kang ramai pulak yang overnight doula. Tak menang tgn nak jentik. Yang pasti anda 100% lulus!

-entonox-

No automatic alt text available.

LAGI LAGI HOMEBIRTH sumber  Pseudoscience Watch

Masihkah anda ingat doula Masyitah yang menabur cerita tentang Hospital Shah Alam tempoh hari? Dia buat onar lagi.

Di sebuah negeri diselatan tanah air(yang bawahnya ada pulau mengaum), telah berlaku lagi kes kelahiran dirumah DENGAN SENGAJA. Siap berendam dalam kolam. Sampai anak yang dilahirkan tu arwah.

Ibu tersebut bukannya belajar tak tinggi. Seseorang yang berkelayakan dan berkerjaya profesional. Pergi kelas doula masyitah kena racun buat jela homebirth. Sebab kebarangkalian nak kena czer kalau serah diri ke hospital adalah tinggi sebab kandungan tersebut pada menjelang EDD(estimated due date) berada dalam posisi songsang atau apa yang dipanggil sebagai breech. Yang lebih merisaukan ianya sejenis footling breech dimana kaki dah terjulur dahulu.

So bila si ibu dah rasa perut mengeras, berkeras nak beranak kat rumah hanya bertemankan suami. Doula guide pakai telefon je. Kaki baby dah keluar dulu kepala sangkut. 30 minit sangkut.

Doula sampai ditempat kejadian badan dah keluar kepala sangkut lagi. Dia main tarik je. Baby flat tapi doula sibuk suruh skin to skin. Bila tengok baby tak responsive baru nak menggelabah call ambulance. Nak resuscitate baby tu sah2 la mereka tak tahu.

Mak ok, anak arwah(fresh still birth – maksudnya sebelum ni hidup tapi time bersalin arwah) suami boleh pulak bantai bertanya, kalau makbapak yang buat macam ni, dikira membunuh jugak ke? Doula ada singgah hospital tapi sempat lari sebelum orang cekup nak soal jawab.

So sekarang ni dipersilakan doula Masyitah dan suami dia Si Zaki datang mengadap ke sini. Takyah sibuk buat live video bagai apa semua. Takkan lupa punyalah BARU SEMALAM KES NI.

-entonox-

 

PERHATIAN :

LELONG BARANGAN WANITA START DARI RM1 JOIN SEKARANG

LELONG BARANGAN PANCING START DARI RM1 JOIN SEKARANG

LELONG TELEFON BIMBIT NOKIA BARU RM1

LELONG!! MESIN BASUH MINI BERHARGA RM350 DENGAN BIDAAN BERMULA RM 1 JOIN SEKARANG

LELONG BARANGAN HANDBEG BERJENAMA DI LELONG DENGAN RM 1 JOIN SEKARANG

LELONG! BARANGAN BABY DILELONG MURAH-MURAH START RM1 JOIN SEKARANG

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *