Home / kesihatan / Tak puas hati punya pasal, Owner produk suplement bergaduh dengan doktor tular di facebook

Tak puas hati punya pasal, Owner produk suplement bergaduh dengan doktor tular di facebook

Tak puas hati punya pasal, Owner produk suplement bergaduh dengan doktor tular di facebook
Tak puas hati punya pasal, Owner produk suplement bergaduh dengan doktor tular di facebook

Tak puas hati punya pasal, Owner produk suplement bergaduh dengan doktor tular di facebook | Atok terpanggil untuk komen pasal sikap prejudice sorang duktur perubatan kat sebuah hospital gomen yang kuat sangat bash produk suplemen especially produk orang Melayu apabila ada kes kematian atau buah pinggang rosak tanpa ada bukti kukuh dari pihak berwajib. Duktur ini seakan-akan bebas menuding jari ke arah mana-mana suplemen tanpa teguran dari pihak atasan.

Jika pesakit atau si mati ada ambil suplemen walaupun baru sehari. Duktur sorang ni terus jump into conclusion kata kematian atau kerosakan buah pinggang dia berpunca dari suplemen berkenaan.

Tak pernah pula dia tuduh ubat atau rawatan yang dia bagi tu punca pesakit mati atau buah pinggang rosak. Setiap ubat ada MSDS (Material safety data sheet). Tau tak apa bendanya tu. Baca tak? Pergi baca especially kat part side effect tu. Ada yang siap mention kesan guna jangka panjang atau over dose seperti kesan hepatotoxicity (merosakkan hati). Tapi suplemen juga yang kena.

Kat Malaysia ni ada undang- undang dan ada prosedurnya. Ada badan-badan berwajib yang dipertanggung jawabkan untuk siasat kes-kes sebegini. Jangan main tuduh melulu. Buatlah report secara rasmi dan bukannya terus up kat media social seolah-olah duktur tahu semuanya.


Kalau begitu baik tutup je jabatan kimia dan unit forensik kita. Buang lah peralatan canggih kita dalam longkang kerana duktur ni sorang dah cukup untuk buat conclusion dari pemerhatian dia je. Mohon ketua pengarah pantau duktur-duktur sebegini ya. BERHENTI buat tuduhan tanpa BUKTI KUKUH. Suatu penganiayaan terhadap pengasas-pengasas produk di Malaysia!

Pengasas-pengasas produk kena ikut prosedur yang ditetapkan kkm. Tapi atok tengok pegawai-pegawai kkm main langgar je, tak pulak ikut prosedur. Dengan mudah je boleh buat tuduhan. Sepatutnya kita tunggulah hasil siasatan dari pihak kkm. Then, kita share result tu. Barulah betul caranya.

Dengan adanya sikap golongan duktur yang biadap seperti inilah membuatkan ramai masyarakat makin benci pada duktur perubatan. Hanya disebabkan nila setitik. Rosak susu sebelanga.

Very unfair and prejudice. Kalau pesakit nak guna suplemen. Bawa jumpa saya dulu. Apakah? Atok nak tanya. Sepanjang jadi duktur. Ada ke suplemen yang kau kata ok dan bagi pesakit guna. Kalau takda. Apa gunanya lagi nak bawa suplemen tu. Yang berdaftar dan lulus kkm pun kau tak bagi dan hentam. Pelik sungguh sikap prejudice duktur sorang ni. Fobia sangat dengan suplemen.

Kalau tak faham proses nak dapatkan MAL tu. Rajin-rajin la bertanya dengan pihak bpfk kkm. Jangan bodoh sombong seperti tahu segala benda. Bidang kesihatan ni banyak cabang. Belajar hormat menghormati bidang lain.

#DukturBukanTuhanYa!

Dato’DrAzlan
Pakar Toksikologi, Keselamatan & Terapi Makanan Malaysia.
www.ByDrAzlan.com

Susulan posting yang viral ini ramai netizen yang tampil yang memberikan komen terhadap  Dato Dr Azlan ini ini antara komen yang dapat kami kongsikan
kereta rosak pg tny pomen,
tak tau mengaji pg cari cikgu,
tapi bila bab kesihatan berbondong2 percaya kat agen2 suplemen dari doktor.- Lufy Haha
Haha meroyan sebab produk x laku ke bang?…meh aku nak cakap sikit, doktor2 tu bagi nasihat kat org awam utk kebaikan bersama jugak..depa bukan dapat untung apa2 pun..gaji masuk tiap2 bulan sama je.. depa terpaksa keja sampai 24 jam tanpa henti..dpt elaun pun sikit je..berbanding founder produk overclaim dan produk penunggang agama macam ni, untung juta2 tapi ada ke ikhlas bantu masyarakat ?..Irfan Syuhaidi

meh sini nk bgtau.sehebat mana pun korang doktor,bila keluar komen tak cerdik,tak ada beza la kau dgn penjual produk.dulu respek dgn doktor ni.tp lpas doktor bajet tuhan rafidah abdullah asyik update berat sebelah dengan status mengecam je kerja,lepas tu doktor2 yg duk sibuk kejar follower,hilang respek.tau la ada anugerah media untuk yg aktif dkt fb kan.memperjuangkan pengguna la sangat.dah femes rmi follower terus jd mcm tuhan.doktor pakar bab penyakit,tapi bab agama ke laut.eh nnt ada pulak komen jgn serang personal.dah kau org asyik serang personal org tu dh kenapa –Syed Amir Ashraf

 

PERHATIAN :

LELONG BARANGAN WANITA START DARI RM1 JOIN SEKARANG

LELONG BARANGAN PANCING START DARI RM1 JOIN SEKARANG

LELONG TELEFON BIMBIT NOKIA BARU RM1

LELONG!! MESIN BASUH MINI BERHARGA RM350 DENGAN BIDAAN BERMULA RM 1 JOIN SEKARANG

LELONG BARANGAN HANDBEG BERJENAMA DI LELONG DENGAN RM 1 JOIN SEKARANG

LELONG! BARANGAN BABY DILELONG MURAH-MURAH START RM1 JOIN SEKARANG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *